Jeg snakker med Łukasz Bielawski, opphavsmannen og koordinatoren for FOLKLOVE, etno-folkescenen til festivalen Polske filmdager. Den presenterer en fargerik visjon om en internasjonal musikkbegivenhet med håndverks- og folkekunstworkshops, utstillinger og smaksprøver av regionale retter. Takket være den norske medarrangørens imøtekommenhet vil FOLKLOVE utendørsarrangementet finne sted på Røed Gård på den vakre øya Jeløy i Moss 26. og 27. august.
Hvorfor folkemusikk? Er det din favorittmusikk-sjanger, eller merker du en nisje i Norge som festivalen fyller?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Jeg er lidenskapelig opptatt av musikk, ikke bare folkemusikk. Jeg pleide å spille i et band selv. Nå har jeg ikke tid til det, men lidenskapen for musikk består. Og når det kommer til folkemusikk spesifikt, tror jeg det betyr noe at jeg kommer fra sør i Polen, fra fjellområder hvor folkemusikken fortsatt lever og spilles av nye generasjoner musikere. Disse lydene minner meg om hjembyen min. Noen ganger savner jeg Beskidy-fjellene mine, lyden av folkeinstrumenter, høylendingene som jamrer på markedsplassen i Żywiec under TKB (Beskid Culture Week) og kanskje det var derfor jeg kom på ideen om å bringe denne musikken hit til Norge. Jeg vil vise frem den fantastiske polske folkekulturen og dele den med folk som ikke kjenner den.
…Og så utviklet denne ideen seg til en internasjonal festival. Dette har spiret i hodet mitt lenge. Det startet for noen år siden da jeg bestemte meg for å arrangere en minifestival i hagen til onkelen min på øya Tjärnö i Sverige. Jeg inviterte musikervenner fra Polen, Norge og Sverige til en to-dagers etno-folkemusikk-happening. Vi endte opp med to lange dager fulle av musikk – to fantastiske konserter på flere timer i hagen på Tjärnö og i kunstgalleriet i den nærliggende byen Strömstad. Det ble helt magisk, og jeg følte at jeg ville gjøre noe lignende igjen, men i større skala!
Hvor stor er skalaen? Hvor mange musiker-lag har du invitert så langt?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Det lover til å bli et internasjonalt arrangement med musikere fra Polen, Norge, Ukraina, Sverige, Finland, Skottland, England og USA. Vi planlegger syv, kanskje åtte band. Internasjonale “tråder” var tilstede på Polske filmdager festival også i tidligere utgaver.I år gikk vi enda lenger. Polske filmdager festivalen fikk tilskudd fra Norsk Kulturråd (Kulturrådet, nylig omdøpt til Kulturdirektoratet) til å etablere en ny etno-scene. Vi vil også takke de som støttet ideen vår gjennom innsamlingen på Spleis eller direkte gjennom gaver til Folklove.
Takket være dette kan vi gi artistene som er invitert til Folklove gunstige arbeidsforhold og tilby publikum et interessant og bredt program. I tillegg til musikk vil det også være en håndverks- og folkekunst-messe, en flott utstilling med bilder fra prosjektet KobieTy – Etno by Beata Bojda tatt av Ewa Wolf, workshops med mer.
Det lover til å bli et arrangement som går langt utover den musikalske opplevelsen. Hva er hovedideen bak FOLKLOVE?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Vi ønsker å skape et arrangement med en kreativ atmosfære, spennende mennesker, god musikk og fantastisk stemning. Jeg prøvde å inkludere dette i navnet – dette er ikke en musikkfestival for kjennere, men en festival for alle.
Gjennom musikk skaper vi møteplasser for mennesker fra ulike grupper og nasjonaliteter. Det blir et arrangement som er åpent for alle. Inngang er gratis – i samsvar med langvarig praksis ved Polske filmdager-festivalen. Folklove finner sted om sommeren og starter tidlig på ettermiddagen, så barnefamilier er også invitert. Jeg var lenge på utkikk etter et passende sted, og fant det. Røed gård er et vakkert sted, kjent og elsket av innbyggere i Moss.
Å forberede en festival med så mange temaer krever mye arbeid. Hvor får du motivasjonen fra?
ŁUKASZ BIELAWSKI: En av motivasjonene er lidenskapen for musikk. Noen ganger føler jeg at i en slik felles deltagelse i musikk skjer det gode og unike ting. Jeg tror fortsatt på idealer, på lidenskaper, på behovet for å «forandre verden til det bedre», på behovet for å ta vare på det som virker viktig for meg i livet.
Dessuten har jeg bodd i Norge i sju år, tre av dem i Moss, og jeg vil gjøre noe for lokalsamfunnet. Og vise at «en polakk kan det», at vi kan tilby vertskapet vårt noe mer enn våre ferdigheter i byggebransjen, med all respekt for dem. Selv om jeg her må legge til at jeg ikke kommer til å være en pioner, for på kulturområdet har det de siste årene vært mange interessante og gode initiativ og arrangementer skapt av polakker, rettet ikke bare til det polske miljøet, men mye bredere.
Et av flere slike initiativ er utvilsomt Polske filmdager-festivalen i Fredrikstad og Oslo, som FOLKLOVE er en del av. Hvordan startet samarbeidet ditt med Magdalena Tutka, regissøren og produsenten?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Opprinnelig var planen at festivalen skulle finne sted sommeren 2020 i Lørenskog. Men i 2020, som du vet, kom Covid og alt ble avlyst. Jeg kom tilbake til ideen om FOLKLOVE-festivalen da jeg møtte Magda Tutka. I 2023 feirer polske Filmdager sitt 10-årsjubileum. Av denne grunn planla Magda å utvide festivalprogrammet og skape noe unikt. Og slik møttes våre visjoner og ideer. Vi kom begge frem til at etno-folkescenen vil være den perfekte arenaen for å utvide denne polsk-norske, men også internasjonale kulturutvekslingen, og at FOLKLOVE vil være en fantastisk måte å feire jubileet på!
Magda har masse erfaring da hun arrangerer festivalen for tiende gang. Når det gjelder FOLKLOVE, holder hun styr på det formelle og organisatoriske, finansiering og gjennomføring av prosjektet. Vi samarbeider også om utarbeidelse av logistikk og promotering av våre aktiviteter i ulike miljøer. Uten henne ville det absolutt ikke vært noen FOLKLOVE. I disse sakene hadde jeg ikke klart meg uten henne. Jeg har lett for å etablere kontakter med mennesker, skape visjoner og forfølge mål. Jeg trenger imidlertid et rammeverk for handling, og Magda skaper dette rammeverket, så vi utfyller hverandre fint.
Var det noe som overrasket deg under forberedelsene til festivalen? Hva forårsaker deg mest vanskeligheter og hva gjør deg mest glad på dette stadiet?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Jeg forventet mye arbeid, men jeg forventet ikke at det skulle bli så mye! Jeg må si at nesten alt vi gjør er frivillig arbeid. Det er ikke lett å holde seg motivert over en lang periode med forberedelser.
Heldigvis møter jeg entusiasmen til mennesker, venner og fremmede. Jeg er glad for at det finnes mennesker som har energi og vilje til å hjelpe oss og være med å skape dette sammen. Det er viktig fordi jeg klarer ikke alt alene. Jeg har en visjon som jeg streber etter og jeg er glad for å se at det blir virkelighet, men det er en prosess basert på samarbeid, på å finne folk som jeg kan smitte med ideen min, som uten økonomisk tilfredsstillelse vil bidra til implementeringen av ideen og vil ha sitt eget større eller mindre bidrag til hele prosjektet. Og jeg finner slike mennesker, og det er også forbasket forfriskende!
Du viser at drømmene våre har en sjanse til å gå i oppfyllelse. Hva tror du må til for at det skal skje?
ŁUKASZ BIELAWSKI: Etter å ha kommet til Norge, som nok de fleste av oss innvandrere, bygde jeg alt fra bunnen av. Først jobbet jeg i et bemanningsfirma. Så, i noen gode år, jobbet jeg i ett og samme firma som gartner, anlegsgartner, prosjektingeniør, og så klatret jeg sakte opp på den profesjonelle karrierestigen. Endelig klarte jeg å vende tilbake til mitt elskede yrke og jobbe igjen på et kontor som landskapsarkitekt.
Jeg beveger meg i den valgte retningen med små skritt, og på en eller annen måte klarer jeg å realisere mine visjoner, drømmer og ideer. FOLKLOVE er en av dem. Men noe må alltid ofres, noe må gis opp. Jeg er ikke en mann som forfølger målet for enhver pris og som ofrer alt for arbeidet eller prosjektene sine. Jeg trenger også tid til meg selv og familien min. Jeg lovet kona mi at det å jobbe med dette prosjektet ikke ville påvirke familielivet vårt nevneverdig, og for å holde ord måtte jeg ofre noen av lidenskapene mine, for eksempel fotografering. De siste årene har jeg tatt masse bilder. Jeg fotograferte kulturelle arrangementer, mange internasjonale konserter og polske arrangementer. Siden jeg forbereder Folklove gjør jeg det mye sjeldnere nå. Jeg har heller ikke tid til Man’s Circle, altså våre mannsmøter ved bålet, hvor vi deler saker som er viktige for oss, og det savner jeg litt også.
Jeg vet imidlertid at det er umulig å gjøre og å ha alt. Samtidig så har jeg mye. Jeg har et flott liv, er en lykkelig person og jeg føler at jeg ønsker å dele denne lykken med andre.
Denne tilnærmingen, der de viktigste sakene fortsatt er slik, vil trolig gjenspeiles i FOLKLOVE. Derfor er det verdt å booke 26. og 27. august i kalenderen din for å fordype deg i festivallydene og smake på den hjemmekoselige atmosfæren på Jeløy. Til slutt: hva er den beste måten å komme seg dit på og hvordan organisere overnatting?
Røed Gård ligger på øya Jeløy. Det er kun 5 kilometer fra selve Moss sentrum. En bro fører til øya. Den enkleste måten å komme seg dit på er med bil eller sykkel. Det er også busstilbud (linje 20) fra Moss sentrum. Fra nærmeste bussholdeplass til gården Røed Gård er det ca 20 minutters gange. Det er en campingplass “Nes Camping” på øya, den er dessverre ikke i umiddelbar nærhet og du når den med bil eller buss. Du kan selvfølgelig også overnatte i Moss. Området rundt selve Røed Gård er et vernet landskapsområde (“Søndre Jeløy”). Dette unike kultur- og naturlandskapet med fruktbare jorder, pittoreske lunder og strender med vulkanske fjellformasjoner er sjeldent i Norge og er nok et argument for å besøke Jeløy og komme på festen vår!
Følg Polske filmdager FOLKLOVE på facebook for mer informasjon og praktiske detaljer.
Alle er hjertelig velkommen!
Takk for intervjuet og jeg ønsker deg fantastiske festivaldager. Ser deg!
***
Å skape FOLKLOVE-scenen er en stor oppgave, men også et spontant uttrykk for glede som kommer fra 10-årsjubileet til Polske filmdager og festivalens økende styrke.
Musikk fra hele verden vil også kunne oppleves til høsten, under oktoberutgaven av Polske filmdager-festivalen i Fredrikstad og Oslo. 20. oktober har vi en flott, dansende finale på 10-årsjubileet for festivalen i latinske rytmer. En ekte polsk-meksikansk fiesta med musikken til CARAVANA BANDA med Magda Navarrete finner sted på Cosmopolite Scene i Oslo.
I dag ønsker vi å ta deg med bak kulissene til denne unike musikklubben. Vi vil møte Anna Sienkiewicz, produksjonsdirektør for Cosmopolite Scene der. Den andre episoden av serien “Polska w Twoich oczach, Norwegia w moich oczach / Polen i dine øyne, Norge i mine øyne” er dedikert til henne, og forteller om mennesker som har bidratt til etableringen av festivalarenaen. Takket være Annas åpenhet, samt tillit og gunst fra styret i Cosmopolite Scene Foundation ledet av Miloud Guiderek, har polske filmdager også blitt holdt i Oslo siden 2017, på scenen til denne unike musikkscenen.
Anna Sienkiewicz, en stor elsker av musikk fra hele verden, som hun jobber med hver dag, avslører sine mange inspirasjoner og noen fascinerende historier bak kulissene om klubben.
I dag minner vi deg om den andre episoden av serien “Polska w Twoich oczach, Norwegia w moich oczach / Polen i dine øyne, Norge i mine øyne”
“Cosmopolite Scene – Sett fra den andre siden av scenen / Po drugiej stronie klubowej sceny”
Se den tospråklige versjonen PL / NO
Produsent: International Creativity Workshop AS. Medieplattform: Radio Wataha TV.
Laget med økonomisk støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.
Se videoen fra siste utgave på YT Polska-kanalen