Grønland, en av de mest forsømte bydelene i Oslo. Det er mange forskjellige meninger om bydelen, men bortsett fra billige grønnsaker og produkter som kan beskrives som “alt mulig”, kan man også finne varer av tvilsom opprinnelse, ofte ulovlige. Utvalget på matfronten på Grønland er stort, men lite variert. Her kryr det av pizza, kebab og annen fastfood.
I sommer dukket “Polskie Jadło” opp på det gastronomiske kartet i Oslo. Et unikt sted, fordi det er vanskelig å finne ekte polske husmannsretter i hovedstaden. Å åpne en restaurant på et sted med et litt ramponert rykte er, etter min mening, et uttrykk for stort mot. Lokalene har erstattet en gammel bar, og folkedekkene i vinduene, samt det store skiltet med rød tekst, tiltrekker virkelig oppmerksomheten. Når man går inn, kan man føle seg hjemme. Det er varmt, hyggelig og lukter deilig mat. Polskie Jadło er en fargerik fugl på det grå Grønland. Det gir også håp om å bryte med den dårlige stemningen i området.
Lunsjklassikere
Menyen er på to språk, polsk og engelsk. Den er enkel og lettfattelig. I tillegg til de faste rettene finner man også dagens rett og dagens dessert.
Man kan unne seg typiske klassikere som: schnitzel med deilig kålsalat, kjøttkaker, pierogi, kyllingsuppe eller surkålsgryte. Det er enkelt, velsmakende og hjemmekoselig – ekte polsk mat.
Eieren, Marta Hrabia, svarte på spørsmålet om hvordan ideen ble til, at hun alltid har drømt om å ha en koselig restaurant med hjemmelaget mat. Hun ønsket å lage et sted hvor folk kunne komme, spise og snakke på sitt eget språk.
– Restauranten har fått veldig stor oppmerksomhet. De fleste besøkende kommer i helgene. Det viktigste for meg er at folk er fornøyde, at de liker maten, for det gir meg energi og bekrefter at vi er nødvendige her.
En stor fordel er at polsk musikk spilles fra høyttalerne. Kjente låter, deilig hjemmelaget mat – det minner om hjemlandet, Polen. Prisene er mer enn rimelige, de er virkelig lave. Stedet har stor interesse ikke bare blant polakker. Hvis du ikke har hatt muligheten til å besøke Polskie Jadło ennå, må du gjøre det. Vi ønsker eieren lykke til med videre suksess, og dere – bon appétit!