Når man studerer norsk, er det alltid smart å studere ordfamilier. Hva innebærer dette? Å studere ordfamilier betyr at man ikke kun fokuserer på ett ord i innlæringsprosessen og føler seg ferdig når man har lært det ene ordet. Å studere ordfamilien innebærer å studere alle ordene som er avledet av det aktuelle ordet – og kanskje også noen av de sammensetningene ordet inngår i. Hva betyr det at et ord er avledet av et annet ord? La meg vise deg et eksempel på ordfamilie for å forklare dette!
Verbet å bruke har både substantiv og adjektiv i sin ordfamilie. De fleste verb har substantiv og adjektiv i sin ordfamilie – men ikke alle. Det er med ord som det er med oss mennesker: Noen er ensomme. Noen har en liten familie, mens andre har en kjempestor familie. Verbet å bruke har en normalt stor familie. Her er ordfamilien til verbet å bruke:
Substantiv: en bruk; en bruker – i tillegg til sammensatte ord som for eksempel: en brukerveiledning, et brukerprogram, en bruksanvisning, en bruksrett, en brukskunst, m.m.
Adjektiv: brukt, brukelig, brukbar – i tillegg til sammensatte ord som for eksempel: en bruktbil, en bruktbutikk. Vi har også mer «fjerne slektninger» (der ordet er brukt, men med enda flere sammensetninger som står foran ordet): oppbrukt, ubrukt, velbrukt.
Ser du gjennom dette hvordan ett ord inngår i mange andre ord? Adjektivene og substantivene kan altså være avledet av et verb. Videre kan dette ordet inngå i nye sammensetninger eller få prefiks (bokstaver i starten av ordet) for å danne nye ord. Når man lærer et nytt ord (for eksempel verbet å bruke), kan det være smart å bli kjent med disse andre ordene som verbet bruke utgår fra. Da jobber man med ordfamilien til ordet!
Du lurer kanskje på noe i forbindelse med dette. Du spør kanskje deg selv: Hvordan kan vi vite hvilke andre ord som inngår i en ordfamilie? Ja, det spørsmålet er ikke alltid så lett å finne svar på. Her finnes det ingen faste regler. Ordene er slik de er, og man må ganske enkelt bare kjenne ordene eller forsøke å finne fram til dem gjennom en ordbok, etc. Men det er veldig viktig å kjenne til de vanlige endelsene til substantiv og adjektiv. Substantiv har ofte disse endelsene: -skap, -sjon, -dom, -het, -else, -ing, -ning. Eksempler: kjøleskap, repetisjon, kristendom, hendelse, skriving, bygning. Adjektiv har ofte disse endelsene: -ig, -en, -el, -er, -isk, -sk, -iv, -ete. Eksempler: hyggelig, sliten, gammel, vakker, praktisk, produktiv, blomstrete. I tillegg er det veldig vanlig at adjektiv dannes gjennom perfektum partisipp (brukt) eller presens partisipp (smilende).
Her kan du se et annet eksempel på en ordfamilie. Nå har jeg valgt verbet å dømme.
Verb: | Substantiv: | Adjektiv: | Sammensatte ord: | «Fjern slektning: |
å dømme | en dommeren dom | dømtdømmende | en domstol en domsavgjørelse en dommerfullmektig | fordomfordomsfull |
Etter at man har funnet fram til ordfamilien, er det viktig å lære seg betydning av disse ordene. Hva er for eksempel forskjellen på dømt og dømmende? Han er dømt. = Han har fått en dom i en domstol. Han vil bli straffet for noe gal han har gjort. Men: Han er dømmende. = Han er en person som dømmer andre (ikke til fengsel, men han er kritisk og kanskje full av fordommer). Hva er da en fordom? Når man har fordommer, har man tanker og meninger om mennesker eller fenomener, uten at man egentlig har så mye kunnskap om dette. Likevel mener man noe veldig bestemt. For eksempel er dette en fordomsfull påstand: Alle mennesker fra Sørlandet er konservative. Det er riktig at noen mennesker fra Sørlandet er konservative, men det gjelder naturligvis ikke alle. Om man sier dette, har man en fordom mot mennesker fra Sørlandet.
På bakgrunn av dette sier jeg altså ofte til mine deltakere: Det er viktig å bli kjent med ordfamilien til de ordene man kan, og de nye ordene man lærer. For å få hjelp til å kjenne til ordfamilien – og for å forstå ordene i ordfamilien, foreslår jeg at man går på kurs.
Følg gjerne med på YouTube-kanalen min om det norske språket. Det kommer mange nye videoer hver uke på alle nivåer. Temaene er: grammatikk, vokabular, skriving, uttale, motivasjonshilsener, helsenorsk, akademisk norsk, m.m. Her er kanalen: Lær norsk og spansk med Cecilie – YouTube
Jeg anbefaler deg også å bli Norsk for deg!-medlem. Da kan du se 600 timer på video, bestille skrivemåned og få alenetid sammen med meg. Her kan du lese mer og bli medlem: Norsk for deg!-portalen – Norsk for deg!
Ta gjerne kontakt med meg om du lurer på noe: cecilie@norskfordeg.no
Hilsen
Cecilie