Rasisme, ofte assosiert med åpenlyse diskrimineringshandlinger, tar også mer subtile former som er vanskeligere å bekjempe. En fascinerende mekanisme knyttet til egen moralsk oppfatning er den såkalte «moralske lisensen».
Forskning viser at personer som tidligere har gjort en etisk handling – for eksempel støttet en minoritet – kan føle seg berettiget til senere handlinger som ikke fullt ut samsvarer med prinsippene om likestilling.
Dette illustrerer hvor komplekse beslutningsprosesser kan være og hvordan dypt forankrede fordommer kan snike seg inn i våre daglige valg. Paradoksalt nok kan opplevelsen av egen rettskaffenhet fungere som en «lisens» til mindre etiske handlinger.
Menneskesinnet er ekstremt komplekst, men det finnes velprøvde og enkle metoder som kan gjøre disse automatiske prosessene mer bevisste og fordelaktige – både for oss selv og for menneskene rundt oss. Økt oppmerksomhet om egne tanker, følelser og automatiske reaksjoner, som vi kan oppnå gjennom mental trening, bidrar til å redusere selv de dypeste, ubevisste fordommene.
Raskere og bedre beslutninger
Oppmerksomt nærvær, også kjent som mindfulness, synes å være spesielt effektivt for å identifisere og forhindre påvirkning fra disse subtile prosessene. Ved å utvikle selvinnsikt og evnen til å håndtere følelser, har personer som praktiserer mindfulness mindre tendens til å forenkle virkeligheten eller benytte seg av automatiske tankemønstre.
Stadig flere studier peker på potensialet mindfulness-teknikker har for å redusere selv de dypeste ubevisste fordommene.
Forskere mener at daglig mindfulness-praksis, bare 10–20 minutter om dagen, kan redusere effekten av automatiske reaksjoner og innlærte tankemønstre. Slike mønstre ligger ofte til grunn for hvordan vi oppfatter verden og våre relasjoner til andre mennesker. Ved å ta pauser fra hverdagens travle rytme og rette oppmerksomheten mot egne tanker og følelser, er det mulig å oppnå større selvforståelse og utvikle en åpenhet overfor andre.
Store resultater med minimal innsats
I konteksten av rasisme og diskriminering kan mindfulness-teknikker redusere fordommer, selv de ubevisste. Mange studier viser at regelmessig mindfulness-praksis påvirker adferd som ofte stammer fra mange års erfaring og fastlåste tankemønstre. Selv om 10 eller 20 minutter daglig kan virke som en liten investering, viser det seg å være et kraftfullt verktøy for å endre måten vi tenker og opplever verden på.
Hvis mindfulness kan hjelpe til med så komplekse prosesser som automatiske fordommer, er det verdt å utforske dette nærmere. Ikke bare som et bidrag til å bygge et mer bevisst og rettferdig samfunn, men også for å forbedre livskvaliteten vår.
Praksisen gir muligheten til å leve mer bevisst, fredelig og tilfreds, og den er et verdifullt verktøy for å forbedre ulike aspekter av livet.
En universell praksis for sinnet
Meditasjon er én form for mindfulness – et bredt konsept som omfatter ulike teknikker for å utvikle hjernekapasiteter. De hjelper oss med å tilegne oss, bearbeide og bruke informasjon. Kort sagt er mindfulness mental trening som støtter vår selvinnsikt samt styringen av følelser, tanker og reaksjoner.
Mindfulness er et universelt verktøy for å jobbe med sinnet på alle nivåer, uavhengig av om målet er bedre helse, økt livskvalitet, dypere selvforståelse eller å bidra til et mer balansert samfunn. Viktig nok kan det praktiseres uten noen religiøs kontekst. Det omfatter ulike teknikker og øvelser, slik at alle kan finne noe som passer dem, uansett livssyn, religion eller overbevisning.
Din tur til å erfare
Finn et rolig sted hvor du kan sitte eller ligge komfortabelt uten forstyrrelser under denne øvelsen.
Lukk øynene og fokuser på pusten din. Legg merke til hvordan luften strømmer inn gjennom nesen, ned i brystet og videre til magen, og deretter går den samme veien ut igjen. Fokuser på denne prosessen og gjenta den noen ganger.
Det er mulig at tanker begynner å dukke opp under øvelsen – dette er helt normalt. Tanker kommer hele tiden, og vi kan ikke stanse dem, men vi kan velge om vi vil følge dem eller rette oppmerksomheten tilbake mot pusten. Når du legger merke til at tankene trekker oppmerksomheten bort, vend forsiktig tilbake til pusten.
Legg merke til hvordan luften beveger seg inn gjennom nesen, ned i brystet og videre til magen, og deretter ut samme vei igjen. Kanskje du kjenner en følelse eller oppdager noe i kroppen – dette er også helt greit. Bare legg merke til det uten å dømme eller analysere, og før oppmerksomheten forsiktig tilbake til pusten når noe annet tar mer plass.