På fredag startet fotball-EM! Skal du se på? Denne folkekjære sporten har en unik evne til å samle mennesker på stadion og foran TV’en, på tvers av alle samfunnslag og generasjoner, hver eneste dag. Som det norske fotballforbundet påstår, fotball er Norges viktigste felleskap arena med mer enn 370 000 aktive medlemmer. Rundt 2 millioner mennesker har fotball som en viktig del av hverdagen, det er tydelig at denne sporten spiller en viktig rolle i vårt samfunn.
I år har vi en unik mulighet, takket være Høyre-byrådet, til å juble sammen på Festplassen under fotballfestivalen for første gang noensinne. Selv om jeg må innrømme at jeg er mer en Formel 1-fan enn fotballsupporter, synes jeg at årets fotballfestival er et viktig tiltak for byen. Som Nelson Mandela en gang sa: sport har kraften til å inspirere, forene mennesker og skape positiv forandring i verden.
Dersom reflektere man over dette, merker man at fotballen, som en del av sporten, kan bringe mennesker sammen. Og denne festivalen er et strålende eksempel på nettopp det.
Fordi det motsatte av å være sammen med noen, er å være alene. Hvis vi ser på tallene, viser det seg at hele 44 % av landetsbefolkning sliter med ensomhet og utenforskap (se: SSB.no). Byrådet arbeider hardt for å motvirke utenforskap i Bergen. Jeg mener at slike begivenheter som fotballfestival styrker byrådets intensjoner om å bekjempe problemet ytterligere, samtidig som at fellesskapet i Bergen blir styrket.
Jeg vil påpeke at inngangen til alle fotballkamper er gratis for 2000 tilskuere. Dette er et betydningsfullt tiltak som sikrer at alle, uavhengig av økonomisk situasjon, kan delta og nyte fotballstemningen. Med tanke på at vi har hatt noen tunge år med inflasjon (etter SSB.no) og en vedvarende dyrtid, tror jeg det er ekstra bra at det ikke koster noe å bli del av fotballfellesskapet på Festplassen. Jeg mener det kan bidra til å redusere økonomiske barrierer og gi flere muligheten til å oppleve gleden ved å støtte sitt lag sammen med andre. Eller bare se en tilfeldig kamp på TV sammen med mange andre, istedenfor å være alene hjemme foran skjermen.
Den norske fotballdrømmen fikk ikke leve lenge, og selv om noen av oss måtte med tungt hjerte vitne at det norske landslaget ikke klarte å kvalifisere seg, er fotballfestivalen likevel et arrangement som løfter opp mangfold og flere ulike nasjonaliteter. I Bergen bor det for eksempel 27.000 tilflyttere fra Europa. Under fotball-EM, ser vi hvordan fotballen bringer sammen ulike nasjoner. Folk maler ansiktene sine i nasjonens farger og med ulike flagg på kinnene sine, kler seg opp i varierte fotballdrakter, og heier frem både sine og andres sportshelter.
Og nettopp gjennom slike initiativer kan vi feire fotballens evne til å forene mennesker på tvers av bakgrunner og alder, og samtidig bygge et sterkere og mer inkluderende samfunn. Vi må bruke denne fotball-anledningen til å bygge broer mellom mennesker og skape varige bånd gjennom kjærlighet for sporten på tvers av sosial status og bakgrunn.
Fordi i disse øyeblikkene, er vi ikke bare enkeltindivider; vi deler sportsgleden med tusenvis av andre mennesker. De minner oss om at, til tross for våre forskjeller, har vi som mennesker mye til felles. Selv om vi kanskje holder med forskjellige lag, deler vi alle den samme lidenskapen for sporten. Vi jubler, vi føler på spenningen, vi buer på dommeren og kjenner på nervene sammen. Det er denne kollektive opplevelsen som skaper en sterk følelse av fellesskap og samhold. Lidenskap skaper bånd.
Som sagt, selv om jeg ikke er en fotballfan, mener jeg at disse store fotballbegivenhetene er svært viktige for å skape fellesskap i byen vår. Derfor bør vi, både som politikere og enkeltindivider, strebe etter å skape et inkluderende miljø, ikke bare gjennom festivalen, men også i andre deler av vårt samfunnsliv.
Ved å fokusere på inkludering, kan vi bidra til å redusere ensomhet og utenforskap, og fremme et samfunn hvor alle føler seg velkomne. Jeg er sikker på at i en tid preget av mange utfordringer og usikkerhet i verden, trenger vi slike positive og tilgjengelige opplevelser mer enn noen gang.
Forfatteren Patrycja Firlej er Høyres varamedlem i Bergen bystyre.