Oversettelse: Aleksandra Polek
Wiktor Serwatka har klart å hoppe tau 109 ganger i løpet av ett minutt. Slik slo han den indiske rekorden fra februar 2019. Den gamle rekorden var 94 hopp.
Styrken i svakheten
Da Wiktor besøkte hjembyen Białystok sommeren 2019, ble han med på en boksetrening. Allerede i løpet av den første treningen fikk han plass i gruppen på avansert nivå. Etter en 2,5 timers trening fikk alle et hoppetau. Alle klarte det kjempefint, og hoppet i riktig tempo. Alle bortsett fra Wiktor som var helt utslitt.
– Denne treningen viste meg at jeg var svak. Jeg ble aldri med på en boksetrening igjen.
Men det ville være feil å tro at Wiktor hadde gitt opp fordi han var motløs. Tvert imot. Han ble hverken demotivert eller mistet motet. Han kjøpte et hoppetau, og begynte å trene. Og han har trent systematisk siden da.
– Jeg vil lykkes i en vanskelig disiplin som samtidig også er oppnåelig. Det er derfor jeg har valgt hoppetauet.
Det er sikkert familien som er en motivasjon for å utfordre seg selv: faren er kirurg, moren er psykiater. Men Wiktor er ikke overbevist om at han vil følge i deres fotspor. Akkurat nå vil han fokusere på de målene han hadde satt seg. Han ville gjerne leve av hobbyen sin. Forbildet hans er Nick Woodard som har hoppet tau i 17 år.
Hopp etter hopp
Wiktor kom til Norge som en 7-åring. Han har bare fullført 0.- og 1.-trinn i den polske grunnskolen. Han husker godt hvor sjelden det var at han og den polske klassen hans var utendørs. Han likte veldig godt at man tilbrakte pausene så aktivt på den norske skolen. Det var bakgården på Samkom skole i Vennesla der han begynte å hoppe tau. Det gikk ikke så veldig bra i starten for han ikke hadde mye erfaring med det.
Han gir ikke rom for tilfeldigheter.
– Det er planen min: jeg blir ferdig med videregående, jeg slår et par rekorder og er i avisa noen få ganger. Etterpå skal jeg bli sertifisert personlig trener, kanskje dietetiker. Og kanskje fysioterapeut?
Det å hoppe kan bare hjelpe ham med det. Og alle de diplomene som pynter veggene hans vil sikkert ikke skade hans fremtidige karriere heller.
Rekorden til Wiktor ble satt den 11. mars i Gimlehallen i Kristiansand. Den forrige rekorden holdes av Amit Pal som hadde hoppet 94 ganger i New Delhi i India i februar 2019.
I løpet av det uforglemmelige minuttet klarte Wiktor å gjøre 109 hopp på ett bein. Han roterte tauet ved vekselvis å krysse armene (crossovers, også kjent som criss cross). Bevismateriale blitt sendt til Guinness-kommisjonen og den ble godkjent.
Wiktor begynte å forberede seg til å slå rekorden for omtrent et halvt år siden. Først prøvde han å gjøre så mange hopp som mulig på 10 sekunder, så 20 sekunder. Slik kom han gradvis til ett minutt.
Ro, utholdenthet, selvdisiplin
Bortsett fra utholdenhet og kondisjon er det umulig å nekte Wiktor sin snarrådighet, fordi han organiserte alt selv: han fikk de nødvendige tillatelsene fra Idrettsetaten, inviterte to vitner og to personer som skulle telle hopp. Han sørget også for opptaket i henhold til retningslinjene.
– Det jeg likte veldig godt var at rekorden var veldig tidsbegrenset – det var bare ett minutt som jeg ikke husker mye av.
Wiktor jobber også med sin egen lydbok om tauhopping hver dag. Han klarer å skrive 30 sider på en uke. Det er ikke særlig vanskelig å skrive. Han har allerede blitt med på talentkonkurransen UKM et par ganger (UKM – Ung kultur møtes – en konkurranse for ungdom mellom 12 og 20 år). Der resiterte han sin egen tekst.
– Resitasjonen tok meg ca. 10 minutter. Jeg klarte å gå videre til den nasjonale UKM-festivalen. Jeg husker dessverre ikke hva teksten handlet om. Jeg skrev veldig mye på den tiden, og da jeg fikk vite om konkurransen, trakk jeg bare frem en av de mange tekstene mine.
Wiktor har ikke mye tid til å møte venner på grunn av alle de treningene og forpliktelsene han har tatt på seg. Han mener roen er det viktigste i livet. Han henter inspirasjon fra Dan Millman, akrobat som har beskrevet livsforandringen sin i boken “Den fredfulle krigerens vei” * (“Way of the Peaceful Warrior”).
– Hva får jeg ut av det å hoppe tau? – tenker Wiktor. – Et trippelt hopp er imponerende. Og jeg er i god form takket være hopping. Jeg lærer selvdisiplin.
“Når du sitter, sitt; når du står, stå; ikke vakle. Når du har tatt din beslutning, realiser den med hele sin ånd” * – skriver Dan Millman i boken sin. Og Wiktor, i løpet av sine bare 17 leveår, har allerede klart å sette denne visdommen ut i praksis.
* Egen oversettelse
Bilder: Katarzyna Karp