Cecilie Lønn driver nettskolen Norsk for deg! - og hun har skrevet 18 lærebøker i språk. I tillegg driver hun "Mestizo Pachamama" i Oslo.
B1-B2 nivå
Hvordan synes du det har vært å lære norsk? Mange føler at det er vanskeligere enn man tror å lære norsk. Det er helt vanlig å oppleve at man bruker mer tid på å lære norsk enn det man hadde planlagt. Jeg pleier å si til mine norskkursdeltakere at det å lære norsk, er en livslang prosess – om man bor i Norge. Jeg synes ikke et norskkurs skal vare i for eksempel to måneder eller et halvt år. Min mening er at man bør gå på norskkurs hele
tiden om man er bosatt i Norge. Dette kan høres slitsomt ut. Men jeg forsøker å legge opp kurset på Norsk for deg!-portalen slik at man kan ha «lov» til å ta pauser – og man blir med når man har tid og lyst. Det som er viktig, er å ha muligheten til å være med på kurs hele tiden når det passer. Veldig mange kan klare å sette av 149,- i måneden. Det
koster kun 149,- å være Norsk for deg!-medlem. Da får man tilgang til 450 timer på video (nivå A1-C1) – og man kan være med på nye direktetimer nesten hver dag hele året.
Jeg mener det er viktig at man fortsetter å utvikle språket kontinuerlig. Om man ikke fortsetter på kurs, kan man lett stagnere i sin språklige utvikling. (Å stagnere = stoppe helt opp.) Man automatiserer også feil i språket. Jo flere ganger man sier noe feil, jo vanskeligere blir det å avlære denne feilen. (Å avlære = å lære bort (å fjerne) noe man har sagt feil en stund.)
Jeg tenker altså at det er smart og viktig å gå på norskkurs uavhengig av hvilket nivå man har. Når man bor i Norge, er det alltid praktisk og fint å kunne snakke norsk. Jo mer norsk man snakker og forstår, jo mer forstår man av den norske kulturen og det norske samfunnet. Språket er nøkkelen inn til det meste.
Man bør naturligvis gå på norskkurs når man kan lite eller ingenting norsk. Det å snakke engelsk i Norge holder som regel ikke i lengden. De fleste kommer til et punkt der man forstår at man bør kunne norsk om man skal leve i dette landet. Uten norsk er det vanskelig å oppnå den integrasjonen man sannsynligvis ønsker å ha. Men det er også viktig at personer som allerede har oppnådd et godt nivå i norsk, går videre på norskkurs. Det er hele tiden noe nytt man kan lære. Kanskje har man mange hull i grammatikken – og det er mange ord og uttrykk man ikke kjenner eller forstår. Man må ofte gå på kurs for å bli klar over hva man ikke kan. Man må gå på kurs for å forstå hva man trenger å lære – og man må gå på kurs for å få forklaring på det man ikke forstår.
Å lære norsk – når man bor i Norge – er en livslang prosess.
Når man skal lære det norske språket grundig og systematisk, er det mange
grammatiske tema og språklige områder man må sette søkelys på. Her er de viktigste
temaene:
- substantivbøyningen
- adjektivbøyningen
- verbtidene
- ordstilling i helsetninger
- ordstilling i leddsetninger
- preposisjoner
- uttrykk
- ordfamilier
Her ser du hvordan et regelrett substantiv og adjektiv bøyes i entall og flertall – og bestemt og ubestemt form:
en fin dag – den fine dagen – fine dager – de fine dagene
Personer som lærer norsk, gjør ofte feil i bøyningen av substantiv og adjektiv. Det norske og det polske systemet for bøyning av substantiv og adjektiv er helt forskjellig.
Derfor kan det bli ekstra utfordrende å få god forståelse av hvordan det norske systemet fungerer. Når man går på kurs, lærer man for eksempel å forstå hvorfor dette er feil:
fine dagen* / fin dagen* / fine dagene* / fint dag*
For å unngå å gjøre slike feil, må man forstå hvorfor det er feil. Ellers vil man fortsette å gjøre den samme feilen.
I «Cecilie språkhjørne» vil du framover finne mange grammatikkforklaringer og generelle
refleksjoner og tips rundt språkinnlæring. Følg gjerne med!
Her kan du bli Norsk for deg!-medlem til 149,- per måned:
norskfordeg.no/norskkurs/medlem/
Hilsen
Cecilie
Bilde: Benjamin Davies/Unsplash
Jeden komentarz
Admiring the dedication you put into your website and detailed information you
provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t
the same old rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your
RSS feeds to my Google account.